Paterswoldsemeer

U bent hier: Home / Stoppunten / Paterswoldsemeer

Paterswoldsemeer

Het Paterswoldsemeer is een van de twee meren in de gemeente Haren. Dit meer vormt een onderdeel van het Drents-Gronings merengebied. Wat nu meer is was tot ongeveer 1740 een veenmoeras met de naam Neerwold. Vanuit het zuidelijk en hoger gelegen Drents Plateau (waar de Hondsrug deel van uitmaakt) stroomt water naar dit lage gebied toe.

Ontstaan Paterswoldsemeer

Het Paterswoldsemeer is rond 1740 ontstaan als gevolg van de veenwinning. De turf diende als brandstof voor de stad Groningen. In het begin van de 20ste eeuw werd met name het zuidelijke deel van het gebied ontdekt door welgestelde bewo­ners uit de omgeving die hun vrije tijd graag aan of op het water doorbrachten. Dat is ook de tijd dat veel van de huidige in het oog vallende loca­ties zijn gebouwd. De bekendste hiervan zijn de Paalkoepel, een op palen gebouwd paviljoen, het Familiehotel en het clubhuis van zeilvereniging De Twee Provinciën.

Poldermolen De Helper

Bij het meer staat de poldermolen De Helper. De molen is in 1863 gebouwd ten zuiden van de stad Groningen voor de bemaling van de polder Helpman. De molen is vanwege uitbreiding van de stad Groningen en de aanleg van de A28 in 1969 op zijn oorspron­kelijke plek afgebroken en in 1971 bij het Paters­woldsemeer weer opgebouwd.

Nijveensterkolksluis

Nabij de molen ligt Nijveensterkolksluis. Dit is een kleine streek aan de Hoornsedijk. Hier ligt de sluis Nijveensterkolk die het meer via het Hoornse­diep met het Noord-Willemskanaal verbindt. Deze schutsluis met brug is aangelegd in 1927 en is een rijksmonument. Door Nijveensterkolksluis loopt het bekendste wandelpad van Nederland, het Pieterpad. Daarom geniet dit streekje grote bekendheid onder fietsers en wandelaars.

Wilt u weten hoe men vroeger recreëerde aan en op het Paterswoldsemeer, volg dan de fietsroute en scan de QR-code op het informatiepaneel.