Noordlaren

U bent hier: Home / Stoppunten / Noordlaren

Noordlaren

Landschap

Noordlaren is het meest zuidelijk gelegen dorp in de gemeente Haren en heeft een Drentse uitstraling. Het ligt op de overgang van de Hondsrug naar de Hunzelaagte en ligt in het esdorpenlandschap. Dit landschapstype is vooral te herkennen aan de bolle akkers, boerderijlinten en de kleinschalige structuur van houtwallen, scheerhagen en laanbeplantingen. Aan de oostkant grenst het dorp aan het Zuidlaardermeer. Aan de westkant ligt de es met daarachter het hunebed,het Noordlaarderbos en tot slot de Drentsche Aa. Het is daarmee een dorp met verschillende gezichten.

Noordlaarderbos

Met de intrede van de kunstmest halverwege de 19e eeuw dienen heideterreinen niet langer als leverancier van meststoffen. Het heideveld wordt daardoor ontgonnen en om verstuiving tegen te gaan worden bomen aangeplant: het Noordlaarderbos is ontstaan. Het productiebos levert grondstoffen voor de leerlooierij en hout voor de mijnbouw.  De eigenaar van het Noordlaarderbos is Natuurmonumenten. Onlangs heeft deze eigenaar het eenzijdige naaldbos flink gedund waarna er linde- en eikenbomen zijn geplant. Het bos is daarmee een geschiktere habitat voor vele dier- en plantsoorten. Een ander bekend natuurgebied van Natuurmonumenten is Vijftig Bunder. Dit is een klein heidegebied omzoomd door bosjes op de flank van het beekdal van de Drentsche Aa. Het is mogelijk een wandelroute door beide gebieden te volgen. De lengte van de route bedraagt 6 kilometer.

Het Zuidlaardermeer

Daar waar nu het Zuidlaardermeer ligt is lange tijd geleden veen ontstaan. Uiteindelijk is hier het Zuidlaardermeer ontstaan door de wisselwerking tussen veengroei in de omgeving en het optreden van eb en vloed in de Hunze die toen nog onder invloed stond van de getijden. Grote delen van het meer en de naastliggende polders worden nu beheerd door stichting Het Groninger Landschap. Zowel nationaal als internationaal staat het meer bekend als een zeer belangrijk vogelgebied. Op en rond het Zuidlaardermeer valt voor de natuurliefhebber veel te ontdekken. Zo zijn de Oever-, de Oost-, en de Onnerpolder en het vloedmoeras Leinwijk prachtige weidevogelgebieden. Vanaf verschillende uitkijktorens rondom het Zuidlaardermeer kunt u genieten van deze weidevogels en het weidse uitzicht.

Hunebed

Naast de galgenheuvel in het Noordlaarderbos heeft het gebied nog een archeologisch monument, namelijk de hunebed. Het is het enige originele hunebed buiten Drenthe. Bij het hunebed is extra informatie te raadplegen over dit monument.

Als u de fietsroute volgt kunt u nog veel meer informatie over Noordlaren en omgeving raadplegen door langs de route de borden met een QR-code te scannen met uw mobiele telefoon of tablet.