Appelbergen

U bent hier: Home / Stoppunten / Appelbergen

Appelbergen

Landschap

Appelbergen is een bijzonder aardkundig element binnen het esdorpenlandschap. Het gebied staat ook wel bekend als het dwarsbeekdal van de Besloten Venen. Het natuurgebied is ongeveer 40 ha groot en telt een veelheid aan landschappen: dicht en open bos, vliegdennen, heide, stuifzanden en  dobben wisselen elkaar af. Middenin het bos ligt een vrijwel niet te betreden moeras. Dit is het restant van een groter meer (mogelijk een pingoruïne).

Beladen plek

Appelbergen is niet alleen een aardkundig bijzondere plek. Het is ook een beladen plek. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in Appelbergen 34 verzetsmensen heimelijk begraven nadat ze hen ter vergelding hebben gefusilleerd. 15 van hen zijn nooit teruggevonden. Tussen 1949 en 2004 zijn diverse pogingen gedaan om deze slachtoffers te vinden, zonder resultaat. In 2004 is in de nabije omgeving van de plek waar de slachtoffers zich vermoedelijk bevinden een monument geplaatst.

Uitspraak

Groningers spreken de naam uit met de klemtoon op de eerste e, dus als het woord appel, in de militaire betekenis. Van oorsprong werd de naam uitgesproken met klemtoon op de a, dus als het woord appel (vrucht), waarbij appel verwijst naar dennenappels. De verschuiving van klank is het gevolg daarvan dat het bos jarenlang als oefenterrein werd gebruikt. De als grap bedoelde uitspraak is ondertussen zo ingeburgerd, dat veel Groningers degenen die de naam "fout" uitspreken corrigeren.